NMV:  3249

Kolekcija:  Ziemeļlatgale 2008
Intervijas gads:  2008
Vecums intervijas laikā:  72

Dzimšanas gads:  1936
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latviete
Ticība:  katoliete
Izglītība:  vidusskola
Nodarbošanās:  darbvede

Tēmas:  lauku sadzīve, tradīcijas, holokausts, civiliedzīvotāji kara laikā, ģimene, ticējumi
Atslēgas vārdi:  lopu noskaušana, bēres, sapņi, Agates maize, vārdotāji, svētki un tradīcijas, ebreji, kāzas, tēva arests, vīrs, ēdieni, kristības, dzīvnieki, maizes cepšana, mirušu cilvēku parādīšanās, čigānos iešana

Kopsavilkums:

Dzīves notikumi nav pārstāstīti hronoloģiskā secībā. Daudz stāsta par savu ģimeni, vīru. Stāsta centrā dažādi nostāsti par lāstu uzlikšanu, vadātāju, tautas dziedniecību, katoļu tradīcijām, mirušiem cilvēkiem, kas parādās dzīvajiem, ēdiena gatavošanu, rokdarbiem. Atsevišķas epizodes par bērnību un jaunību, tradicionālo svētku svinēšanu, rokdarbiem, iepazīšanos ar vīru. Vīra aizraušanās ar fotografēšanu.


Satura pārstāsts:

1
Ģimene, tēva arests II pasaules kara laikā. Tēvs paliek paralizēts. Pēc vidusskolas beigšanas sākusi strādāt par darbvedi skolā, kur nostrādāti 35 gadi. Iepazīšanās ar vīru, kurš arī strādājis skolā. Laulājušies baznīcā 4:00 no rīta, lai neviens neredzētu. Par bērniem un mazbērniem. Arī bērnu kristīšana padomju laikā notikusi slepus. Atceras, ka kara laikā ģimene slēpusies šķūnī, armija laupījusi lopus. Kārsavas Naudas kalnā šauti ebreji, viena ģimene nošauta kaimiņu krūmos. Vīra tante ar četriem bērniem izvesta uz Sibīriju, kur reiz nozagusi 25 rubļus, lai pabarotu bērnus. Reliģija, Agates maize un svētītais ūdens. Ziemassvētku svinēšana, putraimu desa un citi ēdieni, sviesta gatavošana. Katoļu tradīcijas, gadījumi ar ļauno aci. Sapnī redzējusi Dievmāti, vīrs bieži redz zīmīgus sapņus. Vairāki gadījumi, kad miruši cilvēki rādījušies dzīvajiem. Par vadātāju tuvējā mežā. Netic vārdotājiem. Bēres. Autorei vienmēr ļoti patikuši zirgi, piedalījusies rikšošanas sacīkstēs – gadījumi ar zirgiem. Agrāk bērni daudz miruši. Tautas dziedniecība – tējas zālītes, savainojumu ārstēšana. Gadījumi no lopu saņemšanas, ārstēšanas. Makšķerēšana, vēžu ķeršana, zivju ēdieni. Rokdarbi, dziju krāsošana.
2A
Siera siešana, čigānos iešana jaunībā, vīna gatavošana. Par jaunību – pirtī iešana, kolhoza balles, pastaigas ar vīru pirms kāzām. Par latgaliešu valodu; ar vīru runā latgaliski, mazbērni nezina latgaliešu valodu. Skolā runājuši latviešu valodā. Par skolu. Garāks stāsts par fotografēšanu, ar ko aizrāvies vīrs – rāda fotogrāfijas, stāsta, kā attīstījuši fotogrāfijas. Daži atgadījumi bērnībā. Ticējumi par īpašajām dienām, kad var govis laist ganībās, griezt matus un stādīt kartupeļus.