NMV:  354

Kolekcija:  Dzīvesstāsts Latvijā - 1996
Intervijas gads:  1996
Vecums intervijas laikā:  81

Dzimšanas gads:  1915
Dzimšanas valsts:  Krievija
Tautība/etniskā piederība:  poliete
Ticība:  katoliete
Izglītība:  3 pamatskolas klases, Polijā
Nodarbošanās:  lauksaimniece

Tēmas:  Latvijas pirmā neatkarība, etniskā identitāte, lauku saimniecība, civiliedzīvotāji kara laikā, varu maiņas, ģimene
Atslēgas vārdi:  poļi, latvieši, lietuvieši, lauku saimniece, viesstrādnieks/ce, nabadzība

Kopsavilkums:

Spilgtas epizodes par poļu viesstrādnieces ierašanos un dzīvi Latvijā, kā arī par grūtnieces ar bērnu izdzīvošanu kara laikā svešā vidē. Tiek salīdzināta dzīve Latvijā un Polijā 30. gados, kā arī dzīve Latvijā 30. gados ar dzīvi šobrīd. Stāstījumā tradicionālā hronoloģiskā secība nav ievērota. Izteiksmes veids emocionāls, dzīves situācijas raksturotas īsi, kodolīgi, sīkākas detaļas atsegtas tikai pāris epizodēs.


Satura pārstāsts:

1A Polijā grūta dzīve, daudzi sāka braukt strādāt uz Latvija. Latvijā dzīve labāka. Pirmo gadu strādā pie saimnieka Jūrmalā. Salīdzina strādnieka dzīvi pie dažādiem saimniekiem. Pēc pirmās vasaras Latvijā domājusi, ka vairāk nebrauks, bet visi braukuši un autore arī. Par bērnību Polijā un māsām, brāli. Par pašas bērnu bērnību. Par iepazīšanos ar vīru. Kara laikā vīru paņem prom, viena pati ar mazu bērnu un stāvoklī - izdzīvošana. Dažādi darbi un cilvēku attieksme, sadzīve. Sadzīve pirms kara, pirms laulībām. Par attiecībām ar vīru, par kāzām, dzīvi pēc kara. Epizode 42. gadā, kad autori smagi sabada bullis, 3 mēnešus slimnīcā, pēc tam nevar strādāt, saimnieka attieksme. Ekonomiskās un sociālās situācijas salīdzinājums - tagad un pagātnē.
1B Par kara laiku - saskarsme ar krieviem, vāciešiem. Varas maiņas. Atsevišķas epizodes par bērnību Polijā, nabadzību, neizglītotību. Par kara laiku - attiecības starp cilvēkiem. Atsevišķas epizodes pēc krievu ienākšanas - saimnieku mantas izdalīšana trūcīgākiem, vēlēšanas.