NMV:  1000A

Kolekcija:  Vidzeme: 1999
Intervijas gads:  1999
Vecums intervijas laikā:  80

Dzimšanas gads:  1919
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latvietis
Ticība:  Jēzus draudze
Izglītība:  Latvijas Valsts Konservatorija
Nodarbošanās:  komponists, kordiriģents, mūzikas pedagogs

Tēmas:  darbs, LPSR, mūzika, represijas, vācu armija, izglītība, dzīve Sibīrijā, Otrais pasaules karš
Atslēgas vārdi:  arests, Dziesmu svētki, koris, mūzikas pedagoģija

Kopsavilkums:

Inteliģence; ļoti skaidrs stāstījums; laba atmiņa. Liela pieredze mūzikas pedagoģijas jomā 20.gs. pēdējos 60 gados; stāstītais tiek raksturots politiskajā kontekstā.


Satura pārstāsts:

Bērnības gaitas Ēveles Ķemeres skolā, kurā autora tēvs ir skolas pārzinis. Mazais Ēvalds mācās ērģeļspēli baznīcā. Seko mācības Priekuļu Lauksaimniecības tehnikumā, Cēsu mūzikas skolā un Cēsu Skolotāju institūtā.
1936. gadā autors, būdams Laukssaimniecības tehnikuma audzēknis, bijis praksē Zviedrijā. Kopš 1938. gada strādā Lielplatonē Lauksaimniecības pētīšanas institūtā. Tad sākas Otrais pasaules karš un līdz 1944. gadam viņš ir kursos lidotāju skolā Grobiņā. Kursus likvidē un tā dalībniekus pievieno vācu divīzijas sastāvam. Platonē ir krievu armijas uzbrukums; autoru kontuzē. Kad viņš atlabst, tad 1944. gada beigās nāk ar kājām uz māju caur Valmieru. Valmiera deg. Ēveles pagastā viņš oficiāli piereģistrējas un tiek norīkots darbos Valmierā uz dzelzceļa. 1945. gadā autoru apcietina, aizved uz Valmiermuižu. Paziņo, ka iesauc Sarkanajā armijā, ved uz Maskavu un ievieto nometnē. Nometnēs (Saratovā, Kutaisi) tiek izveidots muzikāls ansamblis, kas koncertē sovhozos. Autors saslimst ar malāriju. Viņam ļauj atgriezties Latvijā. Strādā patērētāju biedrībā Rūjienā par rēķinvedi/grāmatvedi. Kartiņu sistēma (1946.g.) preču iegādē.
Autors iestājas Pedagoģiskajā institūtā Vācu valodas fakultātē. Piesakās darbā Jeru skolā, taču skolas direktors viņu nepieņem, jo esot ,,melna biogrāfija". Sāk strādāt septiņgadīgajā skolā Rūjienā, bet kopš 1948. gada Rūjienas vidusskolā par mūzikas skolotāju, vada arī korus.
1955. gadā ar koriem piedalās Vispārējos dziesmu svētkos, ir panākumi. Sāk komponēt dziesmas bērniem. Tiek uzaicināts un sāk mācīties Konservatorijā (Rīgā).
Iepazīstas un praktizē relatīvo sistēmu mūzikas apmācībā. Ir mācību grāmatu autors, lai gan viena no grāmatām nav izdota viņa politiskās biogrāfijas dēļ. Ceturtajos skolēnu dziesmu svētkos ir dziedātas dziesmas viņa apdarē. Autors labprāt atceras braucienus ar kori pa toreizējo Padomju Savienību (Gruziju, Armēniju). Autors izsaka atziņas pat tematu: latvieši un dziedāšana.