NMV:  79

Kolekcija:  NMV ieraksti Latvijā: 1992-93
Intervijas gads:  1993
Vecums intervijas laikā:  82

Dzimšanas gads:  1911
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latvietis
Ticība:  
Izglītība:  Augstākā
Nodarbošanās:  bakteriologs

Tēmas:  darbs, Otrais pasaules karš, Latvijas Centrālā padome
Atslēgas vārdi:  pratināšana, arests, bēgļu laivas, Centrālcietums

Kopsavilkums:

Spilgts stāsts par līdzdalību Latvijas Centrālās padomes (LCP) nelegālajā kustībā vācu okupācijas laikā. LCP iesaistījis Konstantīnu Čaksti, ar kuru vienojuši kopīgi uzskati. Pildījis kurjera pienākumus, slēpis ieročus un veicis citus K. Čakstes uzdevumus līdz 1944. gadā apcietināts. Kad neilgi pirms krievu ienākšanas tika evakuēts Centrālcietums, laimīga gadījuma dēļ netiek aizvests uz Vāciju. Vairākas epizodes par bēgļu laivām uz Zviedriju; ar vienu no tām autors un viņa ģimene nonāk Zviedrijā. Plašs stāstījums par tālāko darba dzīvi (bakterioloģijas jomā) vispirms Zviedrijā, pēc tam Kanādā.


Satura pārstāsts:

1A Tēvs bijis ormanis Liepājā, 1905. gadā bijis spiests palīdzēt demonstrantu ķeršanā. Miris pirms Otrā pasaules kara, atstājot māti ar diviem maziem dēliem. Autors jau kopš 8 gadu vecuma ganījis govis, lai varētu iet skolā. Pēc pamatskolas beigšanas, beidzis spridzināšanas kursus. Pēc negadījuma, spridzinot akmeņus, ieguvis atbalstu 500 latu apmērā un varējis pabeigt vidusskolu, pēc tam iestājies Bioloģijas fakultātē un paralēli strādājis bakterioloģiskajā laboratorijā. Strādājot iepazinies ar Konstantīnu Čaksti, kurš viņu iesaistījis Latvijas Centrālās padomes (LCP) organizēšanā un darbā. Stāsta par veiktajiem uzdevumiem LCP labā (kurjers, avīzes pavairotājs, ieroču glabātājs), saviem uzskatiem par latviešu leģionu. 1944. gadā apcietināts, pārdzīvojis pratināšanu un ieslodzījumu Centrālcietumā, tomēr neilgi pirms krievu ienākšanas no cietuma atbrīvots.  

1B Drīz pēc atbrīvošanas no cietuma nolemj bēgt uz Zviedriju. Kopā ar savu un Konstantīna Čakstes ģimeni dodas uz Ventspili, kur tiek gaidītas laivas uz Zviedriju. Pēc vairākkārtējiem neveiksmīgiem mēģinājumiem, beidzot autoram izdodas tikt uz laivas un nokļūt Zviedrijā.

2A Zviedrijā vispirms strādā dārzniecībā, pēc tam tiek pieņemts kā bakteriologs medicīniskajā laboratorijā. Baidoties, ka varētu sākties jauns karš ar PSRS, nolemj pamest Zviedriju un pārceļas uz Kanādu, kur viss jāsāk no jauna. Vispirms strādā būvniecībā, pēc tam atsāk bakteriologa darbu. Plaši stāsta par savu darba pieredzi un sasniegumiem bakterioloģijā.

3A 1993. gadā pirmoreiz atgriezies Latvijā. Atzīmē, ka radusies jauna latviešu valoda, kurā daudzus vārdus vairs nesaprot.