NMV:  1956

Kolekcija:  Vārkava: 2004-2005
Intervijas gads:  2004
Vecums intervijas laikā:  81

Dzimšanas gads:  1923
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latvietis
Ticība:  katolis
Izglītība:  pamatskola
Nodarbošanās:  zemnieks

Tēmas:  latviešu leģions, mūzika, tradīcijas, kolhozs, skola, pēckara gadi, LPSR, pagasta vēsture
Atslēgas vārdi:  kāzas, latgalieši, darba nometnes Sibīrijā, čeka, biškopība, bēres

Kopsavilkums:

Karojis Vācijā un strādājis šahtās Sibīrijā. Visa mūža garumā aizrāvies ar muzicēšanu kāzās. Intervijā stāsta arī par laiku, kad atgriezies no Sibīrijas, padomju Latviju un kolhoziem. No folkloras nedaudz min kapusvētkus, bēres, baznīcas, aizsargzīmes un maija dziedājumus. Otrs vaļasprieks bez muzicēšanas ir makšķerēšana, zina stāstīt par biškopību un paštaisītiem dzērieniem.


Satura pārstāsts:

1A Vecāki nākuši no daudzbērnu ģimenēm, daudz ko atļāvuši darīt, ģimenē dzīvo kopā ar vecomāti. 16 gadu vecumā sācis aizrauties ar muzicēšanu, kad no krusttēva, arī muzikanta, mantojis akordeonu un pašmācības ceļā mācījies spēlēt. Dzīves laikā spēlējis ap 200 kāzās; dziesmu bijis daudz, varējis spēlēt bez atkārtošanas. Kāzas Latgalē ilgušas aptuveni nedēļu, muzikanti knapi iespējuši kreklus nomainīt, lai tiktu uz nākamajām. Kāzas uz diviem galiem pie abiem jaunlaulātajiem. Apdziedāšanās, dzeršana. Pats savas kāzas svinējis tipiski - uz abiem galiem, ar mičošanu, pūra vešanu.
Leģionārs, vācu armijā karojis 4 gadus, atmiņas par apstākļiem un notikumiem Vācijā. Baranaučos mēnesi taisījis lidlauku, pēc tam seko darbs šahtās Sibīrijā. Iztika, biedrošanās ar latviešu kolēģiem. Sarakstīšanās ar vecākiem. Laiks pēc atgriešanās no Sibīrijas: ik pa laikam čekisti pratina, atsāk muzicēt. Nelielā tēva saimniecība tikusi sadalīta 3 brāļiem. Kolhoza nodibināšanās, zagšana. Ģimenē stipri ieaudzināta kristīgā tradīcija, uz baznīcu gājis arī padomju laikā. Sievu saticis ballē, dzīvo kopā no 1957.g. Atmiņas par Vanagu skolu: ceļš kājām turp un atpakaļ, pusdienas, ticības mācības skolotājs – mācītājs. Dzimtās Šķilteru puses vēsture. Bēru tradīcijas: psalmu dziedāšana, vešana uz kapiem, kapusvētki. Pats savulaik nesis krustu maija dziedājumos.
1B Māsa ir dziesmu zinātāja. Nospēlē vairākas dziesmas. Otrs vaļasprieks ir zvejošana. Izstāsta, kā zivis labāk uzglabāt. Paštaisītu dzērienu gatavošana. Par spietiem un stropiem.