NMV:  369

Kolekcija:  Dzīvesstāsts Latvijā - 1996
Intervijas gads:  1996
Vecums intervijas laikā:  74

Dzimšanas gads:  1922
Dzimšanas valsts:  Lietuva
Tautība/etniskā piederība:  lietuviete
Ticība:  katoliete
Izglītība:  4 klases Vecakmenes pamataskolā
Nodarbošanās:  lauksaimniece, strādniece

Tēmas:  darbs, LPSR, kolhozs, pierobeža, bērnība, ģimene
Atslēgas vārdi:  ārlaulības bērns, Rubas muiža, bailes

Kopsavilkums:

Stāstījumam trūkst stingras hronoloģiskas secības. Epizodes, kas attiecas uz vienu tēmu, izkaisītas dažādās stāstījuma vietās. Par atsevišķiem dzīves posmiem stāstīts pāris teikumos, daži notikumi izvērsti detalizēti un veido spilgtas epizodes. Par privātām lietām - laulībām un to laiku, bērnu dzimšanas gadiem stāstījumā pretrunīga informācija. Pamatā tas ir stāsts par darba dzīvi, vairākkārt parādās baiļu motīvs - vecāku bailes palikt Latvijā 20. gadu sākumā, pašas bailes no represijām pēc Otrā pasaules kara (vīrs Anglijā, atraksta 2 vēstules, to dēļ čekā pratināta).


Satura pārstāsts:

1A No trīs līdz astoņu gadu vecumam dzīvo Latvijā, Rubas muižā, kur vecāki kalpi. Tad atgriežas Lietuvā, tēvs nomirst un māte viena audzina 4 bērnus. Dzīvo Vecakmenē, īrē dzīvoklī. Par pirmajām darba gaitām - par ganu, par aukli. No 17 gadu vecuma strādā vilnas fabrikā - par šo darbu stāsta sīkāk. Īsi par laulībām vācu laikā un vīra likteni. Latvijā strādājusi kolhozā. Par iztiku šobrīd. Par vecākiem, bērnību Rubas muižā - stāstītājai ļauts iet uz kungu māju spēlēties ar kungu meitu. Epizode ar nozagto spēļu mašīnu. Par iesvētībām, dziedāšanu baznīcas korī, teātra spēlēšanu. Atkal par darbu vilnas fabrikā, par to, ko varēja nopirkt par savu algu.
1B Par iemeslu, kādēļ vecāki atgriežas Lietuvā - bailes, ka pret nepilsoņiem slikti izturēsies. Par skolām un mācīšanos. 63. gadā atgriežas Latvijā. Pirms tam Lietuvā strādājusi par apkopēju, kara komisariātā, bankā. Par darbu kolhozā. Vēlāk strādājusi par pavāra palīgu skolā, par apkopēju internātā. Atklājas, ka pirmais bērns piedzimis pusgadu pirms kāzām. Par bērnību Rubas muižā, kungu bērnu spēļmantām. Par lietuviešu kāzu tradīcijām. Par stāstītājas kāzām, par vīru un bērniem.