NMV:  2323

Kolekcija:  Vārkava: 2004-2005
Intervijas gads:  2005
Vecums intervijas laikā:  66

Dzimšanas gads:  1939
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latviete
Ticība:  katoliete
Izglītība:  augstākā
Nodarbošanās:  lauksaimniece, agronome

Tēmas:  reģionālā identitāte, skola, ticība, pēckara gadi, folklora, bērnība, ģimene
Atslēgas vārdi:  sapņi, Agates maize, svētki un tradīcijas, kāzas, vīrs, latgalieši

Kopsavilkums:

Personīgās pieredzes stāsti. Folkloras sižeti: par tradīcijām, godiem, apmaldīšanos, sapņiem. Svarīga loma baznīcai. Apprecēšanās studiju laikā. Atmiņas par vecākiem, dzimto Vilkopas sādžu, kara un pēckara periodu. Plašāks stāstījums par kāzām. Citē vārkaviešu un kalupiešu izloksnes atšķirības un apdziedāšanās pantus.


Satura pārstāsts:

1A Bērnību raksturo kā grūtu, jo tā saistīta ar pēckara gadiem. Studiju prakses laikā dzimtajā pagastā iepazīstas un apprecas ar nākamo vīru. Atmiņas par kolhoza pirmajiem gadiem. Lasījusi ogas, lai par nopelnīto naudu varētu pati kaut ko sev iegādāties. Atceras Ziemassvētkus bērnībā, gājuši čigānos. Sv. Antona diena baznīcā. Stāstījums par kāzām: uzsaukšana baznīcā, panāksnieki, družba, laulību ceremonija, atlaulību mielasts, svinēšana uz abiem galiem, atkāzas, ceļa vārti, līgavas pušķis, pūrs un tā vešana. Citē apdziedāšanos. Spāru svētki. Līgavas zagšana kāzās. Krustības, kūmas un svētku mielasts. Maija dziedājumi un „zīmīšu vilkšana” – značkas. Nedaudz par blūdu. Dziednieki Juris Cepurnieks un Ješkovs. Par čūskām un vilkiem. Opluotu dīnas jeb rekolekcijas vietējās baznīcās. Svētītā ūdens un Agates maizes iedarbība. Ēdienu svētīšana Lieldienās.  Alus pagatavošana. Sapņi.
1B Tic sapņiem, jo tie ir piepildījušies. Atmiņas par vecākiem. Interesē, kas notiks nākotnē saistībā ar Eiropas Savienību. Čiuļi un čangaļi. Vārkaviešu un kalupiešu attiecības, izlokšņu īpatnības ar piemēriem. Atmiņas par rotaļāšanos skolā un pātaru skaitīšanu bērnībā. Vilkopas sādža.