NMV:  1950

Kolekcija:  Vārkava: 2004-2005
Intervijas gads:  2004
Vecums intervijas laikā:  77

Dzimšanas gads:  1928
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latviete
Ticība:  katoliete
Izglītība:  pamatskola
Nodarbošanās:  lauksaimniece

Tēmas:  sadzīve, kolhozs, folklora, pagasta vēsture
Atslēgas vārdi:  Agates maize, vārdotāji, vīrs, maizes cepšana

Kopsavilkums:

Vairāk atsevišķas folkloras tēmas nekā dzīvesstāsts. No personīgās pieredzes stāsta par kāzām, zina sādžu vēsturi, ir dzirdējusi par dziednieku Cepurnieku. Stāsta arī par ģimeni. Autores dzīve saistīta ar darbu.


Satura pārstāsts:

1A Vecākā meita četru bērnu ģimenē, atceras vecomāti. Patīk darīt lauku darbus, strādājusi kolhozā. Pieder Vārkavas draudzei, vecāmāte - garīgo dziesmu zinātāja. Mācījusies Priedīšu un Zaķīšu pamatskolās. Uz skolu ejamās vīzes darinājusi pati. Nedaudz pastāsta par savām kāzām, vīrs ticis iesvātuots. Apmaldīšanās stāsts. Maizes cepšana, kukulītim pirms cepšanas liek krustu. Agates maize. Patīk lasīt ogas un sēnes. Spokus nav redzējusi. Mazu bērnu biedēšana. Ašenieki agrāk un tagad, netālu esošais aerodroms. Brālis strādājis šķūtīs. Domājuši, ka ģimeni izvedīs.
1928.g. nomiris tēvs un māte palikusi viena ar 4 bērniem. Stāsta par meža dzīvniekiem tuvējā apkārtnē. Vārdotājs Cepurnieks, viņa ārstēšanas metode. Baznīcu apmeklē reti, bet dzied Maija dziedājumus arī tagad. Stāsta par senākajām sādžām: Dolgijbors, Gorāspļovas, Bojāri. Bēru tradīcijas. Atceras, ka bērnībā stāstījuši par vecu naudu.