Raksta Dzīvesstāsts sabiedrotā Māra Strautmane no Stokholmas

„Baltijas ceļa“ pieminēšana Zviedrijā

Cilvēku ķēde un Baltijas jūras festivāls

Laikraksts Latvietis Nr. 162, 2011. g. 31. aug.

Cilvēku ķēde Stokholmā. FOTO Māra Strautmane

Zviedrijas valdība, parlaments un sabiedrības pārstāvji šogad ar vairākiem pasākumiem plaši atzīmē Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas 20. gadskārtu. Visa gada garumā notiek dažādi Baltijas valstīm veltīti pasākumi, piešķirot tiem Baltic Year 2011 (2011. gads – Baltijas gads) nosaukumu.

Zviedrijas latviešiem, igauņiem un lietuviešiem augusta mēnesis līdz šim bijis piesātināts ar pasākumiem. 15. augustā no paša rīta notika plaši apmeklēts seminārs Ārlietu institūtā, Stokholmā. Tās pašas dienas pēcpusdienā pulcējāmies zem karogiem Pirmdienas kustības 80. saieta centrālajā Stokholmā. Ar autobusiem ielūgtos viesus veda uz saviesīgu dienas noslēgumu riksdagā – saeimas ēkā! 20. augustā Latvijas vēstniece Maija Manika uzaicināja uz saviesīgu vakaru vēstniecībā ar uzkodām, Latvijas alu un Iļģu mūziku. Bet visi viesi nāca ar bagātīgi piekrautiem groziņiem! Vēstniece savā uzrunā pateicās Zviedrijai par atbalstu un īpaši premjeram Fredrikam Reinfeldam par atvainošanos par Zviedrijas politiku no 1945. gada līdz 1990. gadam! Viņa izteica arī paldies Zviedrijas latviešiem par neatlaidīgo darbu Latvijas brīvības atjaunošanā un piebilda, ka tas, zinot Zviedrijas minēto politiku, droši vien ne vienmēr bijis tik viegli. Pēc sarīkojuma nopietnās daļas, Iļģi vadīja jautro dziesmu un danču vakaru!

Saulainā sestdienā, 27. augustā sākās 9. Baltijas jūras festivāls Stokholmā. Latvijas kultūras ministre Sarmīte Ēlerte piedalījās festivāla atklāšanā. Festivāls dibināts 2003. gadā un izveidojies par vienu no ievērojamākiem Ziemeļeiropas vasaras notikumiem. Atkal tauta pulcējās zem karogiem – šoreiz pie halles, lai uzklausītu 4 valstu kultūras ministru uzrunas. Atkal visu ministru uzrunas bija ļoti labas. Plkst. 18 tika izveidota cilvēku ķēde no Raula Vallenberga laukuma līdz Bervaldhallei! Tāpat kā toreiz – 23. augustā 1989. gadā – stāvējām 10 minūtes roku roka! Ar visu triju valstu karodziņiem rokās; akcijā Stokholmā piedalījās arī Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts, kā arī Latvijas Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

Atklāšanas koncertu apmeklēja Zviedrijas karalis un karaliene. Koncerta biļetes jau sen bija izpārdotas, bet to varēja noklausīties radio tiešraidē. Vareni skanēja darbi – mūzika no visām trim Baltijas valstīm. Koncertā piedalījās Latvijas Radio koris, nodziedot Pētera Vaska opusu Zīles ziņa]. Noslēgumā trīs valodās visi kopā dziedāja Atmostas Baltija un saķērās vēlreiz roku rokā!