NMV:  752/1-3

Kolekcija:  ALA Dzīvesstāsts trimdā
Intervijas gads:  1998
Vecums intervijas laikā:  80

Dzimšanas gads:  1918
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latvietis
Ticība:  luterānis
Izglītība:  pamatskola, Skrīveru lauksaimniecības skola
Nodarbošanās:  grāmatnieks, žurnālists

Tēmas:  sabiedriskais darbs, kurelieši, trimda, DP nometnes
Atslēgas vārdi:  cietums Ventspilī, mazpulki, Latvijas armija, 1941.gada 14.jūnijs, Garezers, grāmatas, iedzīvošanās mītnes zemē, Bevernas DP nometne, Delmahorstas izceļošanas nometne

Kopsavilkums:

Hronoloģisks stāstījums par dzīvi, pirmajā vietā izceļot sabiedrisko darbu. Kureliešu kustības dalībnieka liecība par kustības veidošanos Skrīveros, turpinājumu Mālpils mežos, apcietināšanu. Dzīve apcietinājumā Ventspilī un Vācijā.
Liecība par līdzdalību DP nometņu sabiedriskās dzīves organizēšanā Vācijā. Sabiedriskā darba pieredze, organizējot grāmatu krātuves Amerikā un grāmatu sūtījumus uz Latviju. Ģimenes un bērnu audzināšanas rūpes - mūža otrajā pusē.


Satura pārstāsts:

1A Bērnība Lauberē, pienākumi mazpulkā un apbalvojumi. Žurnālista karjeras sākums "Brīvajā zemē" u.c. Dienēšana Latvijas armijā. Komunistu laika sākums, atceras 14. jūnija izvešanas un izvestos - Kārli Ozoliņu, Jāni Krūmiņu, Jāni Kangari, Jāni Liepu. Sienas avīzes gatavošana
1B Kureliešu gaitas Skrīveros un citur, kureliešu apcietināšana, nokļūšana Ventspils cietumā. Aizvešana caur Gdiņu, Polijā, uz Tornu, Vācijā. Dzīve barakās, grāvju rakšana. Vesterbūras karavīru izvietošanas nometne.
2A Pēc kapitulācijas Holcmindē, Bevernas latviešu nometnē, Delmahorstas izceļošanas nometnē. Nodarbošanās ar žurnalistiku, latviešu grāmatnīcas organizēšana. Izceļošana uz Ameriku, apcietinājums Elejas salā. Viena gada darbs pie fermera Ilinoisas štatā Davsonā.
2B Iebraukšana Kalamazū, darba un dzīvesvietas meklēšana. Dēlu un meitas dzīve Amerikā, iedzīvošanās, mazbērnu latviska audzināšana. Domas par atgriešanās iespējām Latvijā - pašam un bērniem.
3A Grāmatu krātuves veidošana latviešu skolā Garezerā, grāmatu sūtījumi uz Latviju, Lauberi, grāmatu fonda izveidošana Kalamazū latviešu centrā.