NMV:  1075

Kolekcija:  Sēlija 2000
Intervijas gads:  2000
Vecums intervijas laikā:  85

Dzimšanas gads:  1915
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latviete
Ticība:  luterāne
Izglītība:  Aknīstes pamatsk., amatnieku kursi Kr. Barona tautas augstskolā
Nodarbošanās:  friziere

Tēmas:  sadzīve, Otrais pasaules karš, folklora, ģimene
Atslēgas vārdi:  audžutēvs, frizētava, sapņi

Kopsavilkums:

Mātes ietekme uz turpmāko dzīvi - deva dzīvību un darba mīlestību. 65 gadus vienā profesijā par frizieri. Visu savā dzīvē sasniegusi ar savu neatlaidību. Liela gadu nasta - grūti nest. Ciests bads, lai apgūtu kāroto profesiju. Liela darba mīlestība. Prot ebreju valodu. Audžutēva ietekme. Paranormālas spējas paredzēt nelaimes, sapņi. Agrāko laiku salīdzinājums ar mūsdienām. Mantkārības un vardarbības krass nosodījums. Kurš vairāk izracis, tas lielāks cūka. Stāstījums hronoloģiski saraustīts.


Satura pārstāsts:

1A Tēvs mira, kad Marija vēl gāja skolā. Bija ļoti labs audžutēvs. Pateicoties viņam izaugusi un 65 gadus par frizieri nostrādājusi. Jēkabpilī ir personīgā frizētava, kas uzlidojuma laikā sadeg. Marijai bērnība nav viegla - kad mācās par frizieri, maizes nav. Bijusi uz goda plāksnēm un goda rakstiem saistībā ar darbu, daudz pateicības. Ir frizētavas vadītāja. 1953. g. Aknīstē ir lieli plūdi. Vīrs Jānis dzimis Brazīlijā, krusttēvs Jānis Akuraters. Vīra brālis Dagnijas Zigmontes vīrs.
1B Gājusi amatnieku kursos. Ar mammu ļoti labas attiecības, palīdz mammai un māsai ar bērniem. Jaunības trakumiem laika nav - darbs. Ģimenē vispār bijuši 3 bērni. Audžutēvs labs amatnieks. Alkoholiķis, taču nav agresīvs. Autore iet skolā līdz 5. klasei, pēc tam strādā par frizieri. Mācās frizētavā, frizieru skolas tai laikā nav bijis. Spriež par izglītības trūkumu mūslaiku frizieru vidū. Izsaka neapmierinātību par Padomju laiku. No Aknīstes frizētavas pagasta vecis izdzina. Strādā 3 gadus citur un gaida, kamēr lūgsies, lai nāk atpakaļ. Pēc 3 gadiem lūdz. Iepriekšējai frizieris dzērājs.
2A Raiba dzīve. Darbs un vairāk nekas. Nav apmierināta ar mūslaiku alkoholiķu vardarbību. Agrāko laiku un mūsdienu salīdzinājums. Brālis Jānis iesaukts vācu armijā. Aizbēg, slēpjas mežā. 3 dienas par ātru iznāk laukā, tiek nogalināts.
Spriež par zagšanu - tas nav labi. Bērnībā no saimnieces ziepes zagusi, ko zeķes mazgāt. Vairāk gan ne. Spriež par bāreņu problēmu. Pati bāreņiem palīdz.
Atmiņas par kāzām - kāzu diena nekas spīdošs. Atmiņas par pirmo braucienu uz Rīgu. Pilsēta kā pilsēta. Mācības ilgst apmēram 2 gadus. Bijusi personīgā frizētava - nopirkusi par ietaupīto naudu. Pelnīja labi. Pirka to labāko un smukāko. Zaļumballes. Tic sapņiem. Pareģo sev un citiem.
2B Atmiņas par skolotājiem. Visas lietas nes laimi. Otram pāri nedrīkst darīt - pašam nāk atpakaļ. Stāsta par pieredzi ar dziedniekiem, ticējumiem, buršanām, raganām un burvjiem.
Daudz ko no dzīves gribētu izdzīvot vēlreiz. Visi gadi dzīvē bijuši veiksmīgi, jo Dievs palīdz. Gribētu redzēt mazbērnus laimīgus.
3A Maza būdama aiziet mātei līdzi uz dzimto māju. Apspriež to laiku labumu - neviens nekāvās. Konfrontācija ar mūsdienām - kaimiņi alkoholiķi, fiziski viens otru aizskar. Atceras, kā mātes dzimtajā mājā aiz drāšu žoga pirtī turējuši garīgi slimu cilvēku. Apspriež mantkārības ļaunumu un lauku dzīves labumu. Pieticīguma trūkums mūsdienās. Lielākie bagātnieki lielākie cūkas.