NMV:  333/1-2

Kolekcija:  Dzīvesstāsts Latvijā - 1996
Intervijas gads:  1996
Vecums intervijas laikā:  64

Dzimšanas gads:  1932
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latviete
Ticība:  luterāne
Izglītība:  Raiņa vakara vidusskola, Rīga
Nodarbošanās:  lauksaimniece, strādniece

Tēmas:  LPSR, sadzīve, čeka, ģimene
Atslēgas vārdi:  vīra ieslodzījums, slepenie sakari ar latviešiem Zviedrijā

Kopsavilkums:

Pagātnes epizodes mijas ar stāstiem par šodienas problēmām. Spilgtas epizodes par kratīšanu mājās, vīra apciemošanu ieslodzījumā. Īsākas epizodes no personīgās dzīves ikdienas. Detalizēts stāsts par vīra tā saucamo lietu - ārzemēs izdotajām grāmatām ar viņa ceļojumu aprakstiem un fotogrāfijām. Jūtams aizvainojums pret ārzemju kompanjonu, viņa rīcību attiecībā pret vīru (patvaļīga grāmatu izdošana, teksta redakcija, aizdomas par finansiālu krāpšanu).


Satura pārstāsts:

1A Par vīra aizraušanos ar fotogrāfēšanu un attiecībām ar bijušo klasesbiedru, bijušo kompanjonu. Par ārzemēs izdotajiem ceļojumu aprakstiem, pārdzīvojumiem un vilšanos, ko tas sagādāja. Par vīra arestu. Par mājas kratīšanu. Divreiz bijusi čekā, Rīgā. Par satikšanos ar vīru ieslodzījuma laikā. Par vīra atbrīvošanu.
1B Par vīru - dzimis Vadakstē, 47. gadā devies uz Rīgu. Par vīra vecākiem un vecvecākiem. Par iepazīšanos ar vīru, kurš ir 8 gadus vecāks, attāls radinieks. Par attiecībām ar audžumāti, laulībām 1952. gadā. Par sevi - dzimusi Majoros, dzīvoja Rīgā. Par īpašuma lietām šobrīd, par problēmām, kas ar tām saistītas (zemesgrāmata, apsaimniekošana). Kā audžumātes ietekmē izvēlas mācīties Lietišķās Mākslas skolā, lai gan pati vēlas mācīties daiļdārzniecību. Īsi par darba gaitām. Par darbu cūku fermā, kamēr vīrs ieslodzījumā. Par vīra dzīvi pēc ieslodzījuma, sarežģījumiem sakarā ar īpašumu atgūšanu. Par baumām, kas izrunātas pēc vīra apcietināšanas.
2A Par vīra aizraušanos ar fotogrāfēšanu, vēsturi, novada un dzimtas vēsturi. Ļoti detalizēti par vīra nāves dienu.
2B Par vīra ieslodzījuma vietu, atsevišķas epizodes par dzīvi ieslodzījumā. Īsi par savu izglītību, nodarbošanos. Par bērniem, par meitiņas gaidīšanu (epizode par ārstes krievietes un ārstes latvietes viedokļiem). Par saviem vecākiem.