NMV:  342

Kolekcija:  Dzīvesstāsts Latvijā - 1996
Intervijas gads:  1996
Vecums intervijas laikā:  80

Dzimšanas gads:  1916
Dzimšanas valsts:  Latvija
Tautība/etniskā piederība:  latvietis
Ticība:  luterānis
Izglītība:  pamatskola
Nodarbošanās:  šoferis, traktorists

Tēmas:  darbs, Otrais pasaules karš, Sarkanā armija, varu maiņas, LPSR
Atslēgas vārdi:  Latvijas armija, padomju laiks, aerodroms Ezerē, bārenis, kara bāze, mobilizācija, šoferis

Kopsavilkums:

Garāks stāsts par laika posmu no 1933. līdz 1937. gadam, kad strādā par vieglās mašīnas šoferi – par kursiem, attieksmi pret šoferi, dažādas šofera piedzīvojumu epizodes – šoferis Jāņos, kāzās, atalgojums. No 1937. līdz 1939. gadam dienests armijā. 1939. gadā Ezerē izvietota padomju kara bāze, kur gūst pirmo iespaidu par krieviem. 1940. gada notikumi, vāciešu ienākšana. Stāsts par to, kādēļ nav nokļuvis leģionā. 1944. gadā mobilizēts krievu armijā – stāsts  no mobilizācijas līdz nokļūšanai frontē un par to, kā no Persijas līča pārdzina amerikāņu mašīnas uz Krieviju. Seko atpūta, demobilizācija, tālākā dzīve Latvijā. Noslēgumā atsevišķas epizodes, kas raksturo pārdevēju attieksmi pret pircēju padomju laikā.


Satura pārstāsts:

1B Bijis bārenis, strādājis pie saimniekiem. Kopš 15 gadu vecuma strādājis pie kāda Baltijas vācieša un viņa kundzes. Kad paliek 18 gadi, saimniece izdomā pirkt mašīnu un vēlas, lai viņš mācās par šoferi. Šoferu kursi Liepājā. Epizode par mašīnas pirkšanu Rīgā un ceļu uz mājām. Epizode Jāņos – par korporeļiem, samaksu, ko saņēmis, un attieksmi pret šoferi.
2A Bijis šoferis kāzās. Stāsta, ko varējis nopirkt par nopelnīto naudu. 1937. gadā aizgājis dienēt. 39. gadā Baltijas vāciešiem jādodas uz Vāciju, Ezerē izvietota krievu armijas bāze. Pirmais iespaids par krievu karavīriem. 1940. gada vēlēšanas, aresti un aerodroma būve Ezerē, kurā jāpiedalās visiem no plašas apkārtnes. Vācu armijas ienākšana, aresti. 1943. gadā nenokļūst leģionā, jo jākuļ armijas zirgiem auzas. Autors tolaik bijis kuļmašīnas vadītājs. Epizode ar vācu armijas vlasovieti un saimnieka zelta pulksteni. Pēc krievu ienākšanas mobilizēts. Tālāk stāsts par posmu no mobilizācijas līdz brīdim, kad kļūst par īstu zaldātu. Epizode par vācu atkāpšanos un krievu armijas ienākšanu, pirms vēl autors tika mobilizēts.
2B Atkal stāsts par to, kā mobilizēts. Austrumprūsijā pieteicies, ka māk vadīt mašīnu, vedis prettanku lielgabalu. Īkšķa ievainošana un amputācija. Īsi par laiku lazaretē, notikumiem pēc tam. Epizode, kad pārdzinuši amerikāņu mašīnas no Persijas līča uz Krieviju (tuksnesis, kalni, stepe). Atpūta, demobilizācija. Tālākā dzīve – darbs pie kuļmašīnas, no 49. gada bijis traktorists MTS, vasarās strādājis uz ceļa ruļļa. Iepazīšanās ar sievu, 4 meitas. Pensionāra dzīve šobrīd. Dažas epizodes, kurās parādās pārdevēju attieksme pret pircējiem padomju laikos veikalā. Kā iemācījies krievu valodu 1933. gadā, strādājot kopā ar baltkrievu viesstrādniekiem.