Baiba Dumpe, NMV 863

Baiba Dumpe dzimusi 1930. gadā Valmierā, kur viņas bērnība noritēja ļoti jaukos apstākļos, ko viņa atceras ar prieku. Valmierā viņa arī pabeidza pamatskolu, taču tālākās mācības tika pārtrauktas, kad ģimene nolēma atstāt Latviju, par ko stāsta izvēlētais dzīvesstāsta fragments. Ģimene, kurā ietilpa Baibas vecāki, 2 māsas un vecvecāki devās uz Rīgu, no kurienes ar kuģi tika pārvesti uz Vāciju, kur pēc grūta ceļojuma nokļuva Zālfeldā, kur arī tika sagaidītas kara beigas un amerikāņu armijas ienākšanas.

Pēc kara ģimene tika nosūtīta uz Fišbahas DP nometni, kur Baiba gāja skolā un aktīvi  iesaistījās nometnes sabiedriskajās un kultūras aktivitātēs.. Vispār šo laiku viņa raksturo ar vārdiem „skaistākais laiks manā mūžā”.

1949. gadā ģimene kopā ar vairākiem radiniekiem izbrauca uz ASV. Baiba ļoti spilgti pārdzīvoja to, ka bija Vācijā bija jāatstāj skola un draugi, tomēr atvieglojums bija tas, ka visa ģimene bija kopā.

Sākumā Baibas ģimene dzīvoja Ņujorkā, kur arī Baiba sāka strādāt, vēlāk pārcēlās uz Ohaio, kur iepazinās ar nākamo vīru, ar kuru apprecējās 1951. gadā. Vīrs tūlīt pēc kāzām tika iesaukts ASV armijā un nosūtīts uz Koreju uz 18 mēnešiem. Baiba tikmēr iekārtojās uz dzīvi Čikāgā.

Baiba vienmēr ļoti aktīvi iesaistījās latviešu sabiedrībā, vienmēr saglabāja ticību Latvijas atbrīvošanai. Pašlaik dzīvo ciemā Latvija, kas ir latviešu apdzīvota vieta Amerikas vidienē, Mičiganas pavalstī.