Maiga Putniņa, NMV 2994

Maiga Putniņa dzimusi 1911. gadā Valkas apriņķī, Sinoles Mālu skolas pārziņa Oto Krievāna ģimenē. Pirmo izglītību guvusi pie tēva Mālu skolā, pēc tam  beidza Cesvaines vidusskolu. Literatūras skolotājas Marijas Bērzkalnes ietekmē izvēlas studēt filoloģiju. Iestājoties Jelgavas valsts skolotāju institūta priekšpēdējā klasē, 1931. gadā ieguva skolotājas tiesības. 1938. gada maijā ar maģistra grādu pabeidz studijas LU Filoloģijas un filozofijas fakultātē baltu nodaļā. Strādājusi par latviešu valodas skolotāju Viļakas, Smiltenes un Limbažu vidusskolās, Aumeisteru un Rūjas astoņgadīgajās skolās līdz aiziešanai pensijā 1972. gadā.

Sekodama Apsīšu Jēkaba piemēram Lizuma izloksnes izpētē, pēc Veltas Rūķes "Programmas izlokšņu aprakstiem"  1942. gadā sāk pierakstīt dzimtās Sinoles izloksnes paraugus.

Palīdzējusi  savam vīram mācītāja Ernestam Putniņam Velēnas un Lejasciema draudžu kancelejas darbā. 1944. gadā, vācu armijai atkāpjoties, tiek evakuēti un pārceļas uz Limbažiem, Umurgu.  

Pēc kara piedalījās Zinātņu akadēmijas Valodas un literatūras institūta organizētajās valodnieku ekspedīcijās Limbažu, Valkas un Daugavpils rajonos, atsākot vākt izloksnes materiālus arī par Sinoli, kam intensīvi nodevās pēc aiziešanas pensijā. Pastāvīga ZA Valodas un literatūras institūta korespondente.

Grāmata «Sinoles izloksnes apraksts» iznāca 1983.; krājumā "Augšzemnieku dialekta teksti" publicēti Sinoles izloksnes pieraksti.

Rakstījusi arī dzeju. Tuvākas ziņas:

http://www.gulbenesbiblioteka.lv/novads/novadnieki_citi.htm

Fragments no Maigas Putniņas atmiņām par 20. gadsimta sākumu Sinoles apkārtnē līdz studijām Latvijas Universitātā  beigšanai  trīsdesmitos gados.