Jāzeps Eiduss, NMV 1789

Jāzeps Eiduss dzimis 1916. gadā Vitebskā, vecākiem atrodoties bēgļu gaitās, no kurām Latvijā atgriezās tikai 1920. gadā. Jaunības gadus pavadīja Rīgā, kur mācījās vispirms vācu skolā, pēc tam Latvijas Universitātē ķīmijas fakultātē. Jau jaunībā iesaistījies komunistu pagrīdes kustībā, kā rezultā 1934. gadā tika apcietināts un ieslodzīts Centrālcietumā. Pēc atbrīvošanas devās uz Londonu, kur turpināja studijas. Sākoties II pasaules karam, nolēma atgriezties Latvijā, lai cīnītos pret vāciešiem. Iestājās Sarkanās armijas 201. latviešu divīzijā un cīnījās frontē pie Gorkijas, vēlāk sāka darboties Maskavas radiofona Latvijas redakcijā. 1944. gada rudenī atgriezās Rīgā, kur kļuva par Latvijas Universitātes mācībspēku un aktīvi iekļāvās Fizikas un matemātikas fakultātes darbības organizēšanā. 1953. gada sākumā tika apcietināts kā angļu spiegs un laiku līdz 1956. gadam pavadīja Sibīrijā. Pēc atgriešanās Latvijā turpināja aktīvu zinātnisko darbību, kļuva par habilitēto fizikas doktoru un Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktoru. Miris 2004. gadā.

1. fragmentā stāstīts par Jāzepa vecāku bēgļu gaitām un atgriešanos Latvijā 1920. gadā. Tālāk J. Eiduss atceras lielo iespaidu, ko uz viņu atstājušas guvernantes un mācības vācu skolā. Pēc skolas seko iestāšanās augstkolā, kā arī aktīva darbība komunistu pagrīdes kustībā, kā rezultāts ir apcietinājums un ieslodzījums Centrālcietumā. Seko atmiņas par iedzīvošanos un studijām Anglijā, kur J. Eiduss devās 1938. gadā.

2. fragmentā atspoguļots sarežģītais ceļš no Anglijas uz Maskavu II pasaules kara sākumā, iesaistīšanās Sarkanajā armijā, pēc tam Latvijas Radiofonā un, pēc atgriešanās Rīgā, Latvijas Universitātes darbā. J. Eiduss atceras arī apdraudējuma sajūtu pirms viņa apcietināšanas 1952. gadā un pašu apcietināšanu. Fragmenta noslēgumā stāstīts par J. Eidusa vecāku likteni, kas noslēdzās Rumbulā.