Zenta Upmane, NMV 129

Zenta Upmane dzimusi 1924. gadā Rīgā. Tēvs Alfrēds Egle strādā par skolotāju un Zentas ģimene daudz mainīja savas dzīves vietas, jo tēvs vēlējās strādāt tuvāk lielpilsētai. Rīgā dzīvo Jaunciemā un Kundziņsalā, līdz Mežaparkā iegādājas zemi un uzceļ māju.

Zenta līdz pat sīkumiem atceras viņai stāstīto par seniem notikumiem: laiku pirms Pirmā pasaules kara, vecāku iepazīšanos, dzīvi Alūksnē, pārvākšanos uz Krimuldu un Ikšķili. Tēvs Zentai bijis ļoti aktīvs un rosīgs gan kā skolotājs, gan kā dramatiskā pulciņa vadītājs, gan pretalkohola biedrības „Austra” vadītājs. Zentas ģimene, pateicoties tieši tēvam, mīlējusi mūziku, literatūru, teātri un kultūru kopumā. Tā arī ģimenei bija savas tradīcijas, viņi kopā muzicēja, lasīja grāmatas, cepa pīrāgus un apmeklēja teātri

1. fragmentā stāstīts par Zentas vecvecākiem un vecākiem – no kurienes viņi cēlušies, kā sapazinušies un apprecējušies. Šajā stāstījumā parādās tipiska cara laika Latvijas lauku muižniecība, savukārt īpatnēja pieredze ir Zentas tēva darbošanās pretalkoholisma kustībā.

2. fragmentā stāstīts par Zentas bērnību un jaunību, kas pavadīta, dzīvojot dažādās vietās, kur viņas tēvs strādāja par skolotāju. Līdz ar to labi atspoguļota Latvijas brīvvalsts laika skolu dzīve – tai skaitā par pašas Zentas skolas gaitām. Tāpat labi parādīta skolotāja ģimenes materiālais stāvoklis un savas mājas celtniecība Mežaparkā.