Velta Sjui, NMV 2120

Velta Sjui dzimusi 1911. gadā Rīgā. Viņas tēvs visu mūžu strādājis pie būvuzņēmēja Ķergava Rīgā. Pirmā pasaules kara gadus ģimene pavadīja Pēterburgā, kur piedzīvoja arī revolūciju. Pēc atgriešanās Latvijā Velta dzīvoja Lodes pagastā pie vecvecākiem, pēc tam kopā ar vecākiem atkal atgriezās Rīgā. Tomēr Veltas māte vēlējās dzīvot lauku saimniecībā, kuru tēvs iegādājās Paņemones pagastā pie Lietuvas robežas, kur tad Velta pavadīju savu jaunību. 1932. gadā Velta apprecējās ar savu attālu radinieku Pauli Ādamu, ar kuru kopā viņi vispirms iegādājās Kurmenes muižu, pēc tam Annenieku dzirnavas pie Dobeles.

1941. gadā Velta kopā ar vīru un bērniem tika deportēta uz Sibīriju. Vīru pēdējo reizi redzēja stacijā pirms sadalīšanas pa vagoniem. Sibīrijā Velta strādāja Arčeļskā pedagoģiskajā skolā. 1946. gadā viņa atsūtīja uz Latviju bērnus. Velta varēja atgriezties Latvijā 1957. gadā, tomēr viņa atgriezās Sibīrijā, jo Latvijā jutās izstumta no sabiedrības. Latvijā pavisam atgriezās tikai 1967. gadā.

1. fragmentā īsi stāstīts pat Veltas vecāku izcelšanos, kā arī par Veltas ģimenes dzīvi Pirmā pasaules kara gados Pēterburgā.

2. fragments vēsta par Veltas dzīvi brīvvalsts laikā. Fragmentā aprakstīta lauku saimniecību sadzīve, Veltas kāzas, ģimenes ekonomiskie apstākļi un kredīta ņemšana, lai iegādātos dzirnavas.

3. fragmentā īsi stāstīts par izmaiņām, ko nesa krievu ienākšana Latvijā 1940. gadā un par Veltas ģimenes izsūtīšanu 1941. gada 14. jūnijā.

4. fragmentā īsi apskatīta dzīve izsūtījumā Sibīrijā: raksturoti sadzīves apstākļi, attiecības ar krieviem, bērnu sūtīšana uz Latviju 1946. gadā un atgriešanās Latvijā.