Valija Dorbe, NMV 2127

Valija Dorbe dzimusi 1923. gadā Ventspilī, 3 bērnu ģimenē. Viņas tēvs bija baltvācietis un bērni tika audzināti smalkā garā, viņus audzināja auklīte. Tēvs bija kurpnieks un viņas bija sava darbnīca. Pirmo gadu pēc apprecēšanās Valijas vecāki nodzīvoja jaunsaimniecībā, iekrādami naudu, par kuru vēlāk nopirka māju Gāliņciemā. 1935. gadā mira Valijas tēvs un māte, nespēdama viena pati uzturēt māju un laist 3 bērnus skolā, atgriezās vecāku mājās un pati gāja strādāt zāģētavā „Ventspils koks”.

Krievu okupācijas laikā arī Valija sāka strādāt šajā kokzāģētavā. 1944. gadā viņas brāli iesauca leģionā, taču nepaspēja izvest uz Vāciju. Pēc kara Valija turpināja strādāt „Ventspils kokā”, bet pēc tam aizgāja strādāt ēdnīcā. Šai laikā viņa arī iesaistījās pagrīdes organizācijā, kā arī atbalstīja mežabrāļus – 2 reizes bijusi par sakarnieci.

Šajā fragmentā Valija stāsta par savu ģimeni un bērnību, kas pavadīta lauku saimniecībā pie Ventspils. Viņa apraksta bērnu dienu rotaļas, sadzīvi, kā arī savus pārdzīvojumus par vectēva un tēva nāvi.