Kārlis Avens, NMV 848

Kārlis Avens dzimis 1912. gadā Madonas rajona Odzienas pagastā lauksaimnieka ģimenē. Latvijas Universitātē ieguvis agronoma grādu, strādāja Zemkopības Ministrijā. Brīvvalsts laikā bija aktīvs politiski – sabiedriskajā dzīvē, bijis Zemnieku Savienības biedrs un sastāvējis arī Aizsargu organizācijā.

Izvēlētais fragments vēsta par to Otrā pasaules kara periodu. Latvijā ienākot vāciešiem, Kārlim bija skaidrs, ka, ņemot vērā viņa darbību iepriekšminētajās organizācijās, viņam Latvija ir jāpamet. Tāpēc kad 1944. gadā Latvijai tuvojās Sarkanā armija, viņš ar ģimeni bēga – vispirms uz Vidzemi, pēc tam uz Rīgu. Tajā brīdī tika izsludināts Kārļa gadagājuma iesaukums leģionā. Pēc pārdomu mirkļa, ko izvēlēties – leģionu, kureliešus vai aizsargus, - Kārlis pievienojās leģionāriem un tika ieskaitīts 15. divīzijā. Tad sākās viņa kara gaitas Vācijā, kas beidzās Lībekā, kur tika sagaidīta kapitulācija.

Pēc kara Kārļa ceļš gāja caurs bēgļu nometni Austrijā uz ASV, kur viņš aktīvi iesaistījās latviešu sabiedrībā Klīvlandē.