Maija Medne, NMV 822

Maija Medne dzimusi 1933. gadā Zvārdes pagastā, kur viņas māte strādāja kā skolotāja, savukārt tēvs kā pagasta sekretārs.

Šajā fragmentā stāstīts par to, ka krievu okupācijas laikā ģimene esot bijusi izsūtīto sarakstā un tēvs tāpēc esot slēpies mežā. Ģimene izsūtīta netika, taču bailes saglabājās, tāpēc kad krievi otrreiz tuvojās Latvijai, ģimene nolēma bēgt. Stāstījumā parādās interesantas ziņas par to, ko ģimene ņēma līdzi bēgļu gaitās un ar kādām emocijām to uztvēra 11 gadus vecā Maija.

Pirms kāpšanas uz kuģa ģimene tika izšķirta – tēvs palika Liepājā, māte ar 4 bērniem devās uz Vāciju. Tomēr vēlāk tēvs pievienojās ģimenei, kura kara beigas sagaidīja amerikāņu zonā.

Pēc kara ģimene dzīvoja dažādās DP nometnēs, kur vecākie ģimenes locekļi iesaistījās dažādos darbos, bet Maija gāja skolā. Tāpat ģimene apmeklēja dažādos kultūras pasākumus, kas norisinājās turpat nometnēs – teātri, koncertus u.c.

1949. gadā ģimene devās uz ASV, kur sākuma gados strādāja fermā Vestvirdžīnijā, vēlāk pārcēlās uz Filadelfiju. Maija tikmēr pabeidza vidusskolu, tāpat aktīvi iesaistījās vietējo latviešu sabiedriskā dzīvē – korī, tautas deju ansamblī, tāpat viņa piedalījās Amerikas Latviešu Jaunatnes Apvienības dibināšanā 1952. gadā. Vēlāk Maija strādāja izdevniecības firmā, apprecējās, izaudzināja 3 bērnus. Viņa arī strādājusi kā skolotāja ASV Austrumkrasta vasaras vidusskolā “Beverīna”, 2 gadus bijusi tās direktore.