Zenta Smilgaine, NMV 1861

Zenta Smilgaine dzimusi 1941. gadā Kuldīgā, bērnību pavadījusi Kurmalē, tēva saimniecībā „Apšeniekos”.

Kara laikā Zentas ģimenes mājās atradās vāciešu raidstacija. Pēc kara tēvs un māte turpināja saimniekot savā nelielajā, 12 hektāri, saimniecībā, līdz 1949. gada 25. martā ģimene tika izsūtīta uz Sibīriju, Omskas apgabalu. Zenta Sibīrijā gāja skolā, līdz ģimenei 1957. gadā ļāva atgriezties Latvijā. Zentas tēvs tobrīd jau bija miris, tāpēc atgriezās tikai Zenta un viņas māte.

Pēc atgriešanās, Zenta turpināja mācības krievu skolā, jo vairs neprata tik labi latviešu valodu. Viņa pabeidza Kuldīgas 2. vidusskolu, tūlīt pēc tam sāka strādāt ciema padomē par sekretāri, vēlāk strādājusi statistikas jomā un mūža nogalē par garderobisti. Zenta ar māti pēc atgriešanās no Sibīrijas atgriezās uz dzīvi savā mājā, taču 1986. gadā Zentai no turienes bija jāaiziet, jo šo teritoriju pārņēma Baltijas kara apgabals. Kopš tā laika Zenta dzīvo Kuldīgā. Viņa ir izaudzinājusi 4 bērnus.

Pirmajā fragmentā stāstīts par Zentas vecākiem – no kurienes tie nākuši un kā apprecējās. Pēc tam aprakstīta viņu lauku saimniecība „Apšenieki”, un Zentas bērnība – tā laika tradīcijas un spilgtākie notikumi.

Otrajā fragmentā stāstīts par izvešanu 1949. gada 25. martā un dzīvi izsūtījumā Sibīrijā.